הריון היא תקופה מורכבת ומאתגרת. תקופה של 9 חודשים בהם מתקיים מעגל חיים שלם: נביטה, השתרשות, צמיחה וגדילה, ולבסוף – פרידה ויציאה למעגל חיים נוסף, מחוץ לרחם.
9 חודשים גדושים בהשתנויות והתרחשויות יומיומיות, פיסיות, מנטליות, רגשיות וחברתיות. זמן ההיריון, ככל שהוא מתקדם, הוא זמן של התכנסות פנימית וחיבור לעולם שלך ולחיים הגדלים בתוכך.
לעיתים ההריון עובר בקלות, אך לעיתים הוא מאופיין בכל אותן תופעות וסימנים שיוצרים את הקשיים: שינויים במצבי הרוח, אכילה מרובה ולעיתים מופרזת, עליה במשקל, בעקבותיה עליה במתח הפיסי וכאבים שזוחלים למקומות שונים בגוף, כבדות ועייפות.
המאמר הזה בא לפוגג מספר מיתוסים וחששות בנוגע לעיסוי בזמן ההיריון. כמטפלת רב תחומית גישתי היא כי יש צורך בשילוב בין תזונה, תנועה ומגע. מידע נוסף אודות תזונה בהריון ויוגה בזמן הריון תוכלי למצוא בקישורים שהבאתי.
אז מהו העיסוי בעצם?
עיסוי כמו כל עיסוי יכול להתבצע בטכניקות שונות ומגוונות בהתאם לצרכיה של האישה. חשוב לזכור שבתוך ההיריון הזה יש אישה, שחשה ומרגישה ואיתה מומלץ לתאם את אופי העיסוי. תהינה נשים שירצו מגע רך ונעים וכאלה שיעדיפו להרגיש, ואז המגע יהיה עמוק יותר ומשמעותי.
חשוב ביותר שהמטפלת תדע באילו נקודות מותר ובאילו אסור לגעת, ובאילו אף מומלץ לטפל זמן רב יותר.
האם העיסוי בטוח?
לעיסוי בזמן ההיריון יתרונות רבים ומיטיבים. הביטחון או היעדר הביטחון והתעוררות הפחדים והספקות נובעים מחוסר ידע מספק. רצוי לגשת למטפל/ת מוסמך/ת ובעל/ת נסיון. לעיסוי בזמן ההיריון יתרונות מיטיבים גם על האם, גם על העובר והתפתחותו וגם על סיום ההריון – הלידה.
ומה היתרונות בעיסוי?
ראשית כמו בכל עיסוי קיימת הפגת המתחים הפיסיים והנפשיים. בזמן הזה יותר מזמנים אחרים, הגוף כואב ורגיש. העיסוי מקל על כאבי גב תחתון, גב עליון וצוואר, מקל בעומס על הרגליים, ומצמצם את תופעת הבצקות. בהריון עולה נפח הדם, ובדרך כלל נוצרות בצקות ברגליים כתוצאה מהצטברות נוזלי הגוף. העיסוי משחרר הצטברויות נוזלים, ומפנה אותם באמצעות דרכי הלימפה.
מערכת העצבים מקבלת דרך המגע בעור את הרגיעה שלה ובכך משפיעה על הגוף כולו ברגיעה. שמשפיעה על מערך ייצור ההורמונים בגוף לטובה.
השרירים המכווצים נעשים רפויים וללא כאבים, ותנועתיות יתר מתאפשרת. בעקבות השינויים במשקל, נוצרים שינויים ביציבה ובתמיכה שמתקבלת מכפות הרגליים אל יתר חלקי הגוף. העיסוי מאזן ומארגן מחדש את אותם שינויים מבניים. וכמובן שזרימת דם מוגברת לכל האזורים בגוף, גם לשרירים המכווצים, גם לאזור הגב התחתון והבטן, גם אל הראש, וגם אל כפות הרגליים והבצקות בקרסוליים.
איך מתבצע העיסוי?
בדרך-כלל האשה שוכבת על הצד ורוב העיסוי יתבצע בתנוחה צידית. בין לבין שוכבת האשה על הגב, ומקבלת טיפול בצוואר ובכתפיים, וכן בכפות הרגליים. אני משלבת טיפולי רפלקסולוגיה ויודעת שהטיפול תורם רבות ואינו מזיק. אני משתמשת בשמנים טבעיים, בתמציות ארומטיות וכן בקרם מחומרים טבעיים בלבד.
על-פי-רוב העיסוי יהיה נעים ועוטף, המגע אינו מכאיב, אלא משדר הכלה ותמיכה. השימוש בטכניקות שונות, מאפשר מענה לצרכיה המיוחדים של האשה ההרה. תוך כדי העיסוי נעשה שימוש גם בנשימות עמוקות, ובתנועה שתתבקש מהמצב: לעיתים תנודות, ולעיתים תנועה מסוימת שתבצע אותה האשה, תוך כדי שאני לוחצת על נקודה מסוימת.
חשוב לי לציין שוב, שאני מאמינה גדולה בשילוב בין תנועה, תזונה ומגע. העיסוי הוא רק חלק מתוך מערך הבריאות האופטימלי, וכאשר משתתפים שני החלקים הנוספים, הרי שיש פה לקיחת אחריות על הבריאות הכללית, שכשלעצמו מגביר ומחזק את מערכות הגוף לבריאות.