הזית הינו אחד משבעת המינים בהם התברכה ארצנו. הוא שימש להדלקת המנורה בבית המקדש, וממנו הפיקו משחה למשיחת הכוהנים הגדולים. כבר אז הוא היה מלך העצים, והתברך בסגולות רפואיות רבות. ברפואה העממית שמן הזית נחשב לשמן מרפא ממעלה ראשונה ופה אתן מספר נקודות למחשבה על השמן.
הזית נפוץ במדינות אגן הים התיכון, ובמיוחד בספרד, איטליה ויוון. בישראל, כמות השמן המופק, מספק רק 2/3 מהתצרוכת. עץ זית יכול להגיע לגיל של יותר מ- 1000 שנה ולפעמים אף ל- 2000.
בארץ 5 זני זיתים עיקריים המשמשים להפקת שמן, אך קיימים כ-20 זנים שונים לשימוש.
-
סורי (צורי, מהמילה צור שבלבנון) – הזן העיקרי השמש למאכל ולהפקת שמן.
-
מנזלינו – מקורו בקליפורניה, והוא נפוץ ביותר בעולם.
-
נובו – מקורו בספרד
-
ברנע – מקורו בישראל. מיועד למאכל ולשמן. תכולת יצור השמן ממנו גבוהה מאוד והוא עמיד לאיחסון.
-
מעלות – זן חדש ומקורי פרי פיתוח המכון הוולקני
שמן הזית מנקודת הראות הבריאותית
-
שמן הזית מכיל חומצת שומן אולאית, שהיא חומצת שומן חד-בלתי-רוויה. היא מסייעת בהורדת רמות הכולסטרול הרע ה-LDL ולהעלאת רמות הכולסטרול הטוב ה-HDL. דבר התורם למניעת מחלות לב וכלי דם.
-
שמן הזית מכיל ויטמין E שהוא אנטיאוקסידנט חשוב
-
ועובדה חשובה נוספת היא שטמפרטורת הרתיחה שלו גבוהה ובכך מקטינה את הפיכתו לרעיל. וזה אומר שדווקא עם שמן זית מומלץ לטגן טיגון מהיר, חביתה או הקפצת ירקות.
-
ברפואה העממית משמש כתרופה לתולעים בבטן, מחלות דרכי העיכול, שיעול קשה, אבני מרה, קשקשים, נשירת שיער, גרודים, לחץ דם-גבוה, סוכרת, דלקות אוזניים, יובש בעור ועוד
שמן הזית ידוע גם בסגולות הקוסמטיות שלו: בגלל תכולת הויטמין E משמש בקרמים, סבונים ותערובות שמנים
איך בוחרים שמן איכותי?
-
תוקף שמן זית איכותי יהיה שנה בבקבוק, ושנה וחצי בפך. יש לשמור את שמן הזית סגור במיכלו, במקום חשוך וקריר כדי למנוע התחמצנות ועיפוש.
-
חמיצות – שמן זית כתית מעולה (EXTRA VIRGIN) נחשב בעל דרגת האיכות הגבוהה ביותר. לעומתו שמן זית מזוכך או זך, יהיה בעל דרגת האיכות הנמוכה ביותר. הפקת השמן נעשית בכבישה קרה, וכשממשיכים ומעלים את טמפרטורת הכבישה, מפיקים כמות רבה יותר של שמן באיכות נמוכה יותר.
-
מחיר – אם מחיר השמן פחות מ-35 ₪ ל750- מ"ל, זה אומר שאיכות השמן נמוכה. יתכן ועורבב עם שמנים כמו סויה או שמן זית מזוכך, ויתכן והכבישה לא היתה קרה.
-
שימו את השמן במקרר – אם הוא מתקשה, זה סימן טוב. בשמן הזית גם חומצות שומן רוויות, וזה אחד הסימנים שלהן, התקשות בקור.
-
שמן באיכות טובה לא ידיף ריחות מעופשים במחבת, וגם לא יבעבע.
שמן הזית כמו שמנים אחרים הינו מרוכז, ולכן איננו נחשב מזון מלא, כמו הזית למשל.
חשוב מאוד לזכור כי שמן הזית הוא עדיין שמן, וכשנצרך בכמות גבוהה הוא הופך מעמסה על הגוף כמו כל שמן אחר. אנשים ללא בעיות עודף משקל יכולים לצרוך עד 3 כפיות שמן ביום לעומתם הסובלים מעודף משקל מומלץ לצרוך מעט עד הימנעות משמן.
דבר נוסף שיש לזכור הוא ששמן זית אינו מכיל את חומצות השומן החיוניות אומגה 3 ואומגה 6, ולכן יש לצרוך אותן ממקורות נוספים ולא להסתמך רק על שמן הזית.